Den gamle kullgruvebyen Tunheim ligger nordøst på Bjørnøya, rett ved kysten, som består av en 10 meter høy klippe slik at landet er utilgjengelig fra havet. Landet rundt Tunheim består av en stor, karrig steinørken med utallige skarpkantede steinblokker. Berggrunnen består av sandstein fra karbon og devon, og inneholder kullag som er godt synlige på den bratte kystklippen. De nedre devonske kullflakene er blant de eldste kullforekomstene i verden, ettersom det var på denne tiden at planter begynte å kolonisere fast land.
Geologiske undersøkelser tydet på umåtelige rikdommer, og gruvedriften kom i gang i 1916. Men på grunn av logistiske utfordringer som avstanden og de vanskelige havneforholdene krevdes det betydelige investeringer for å få gruvedriften til å lønne seg, noe som snart førte til økonomiske problemer for eierne av det norske selskapet. Den norske regjeringen, som var interessert i å få mest mulig av området og infrastrukturen på Svalbard under norsk kontroll før undertegnelsen av Svalbardtraktaten i 1920, gikk inn med lån, betaling for bestillinger av ubrutt kull og aksjekjøp. I 1925 viste ytterligere geologiske undersøkelser at det aldri ville bli økonomisk lønnsomt å drive gruvedrift på forekomstene. Dermed ble virksomheten på stedet umiddelbart avviklet, med unntak av værstasjonen, som også lå på Tunheim, og som var i drift der i flere år før den ble flyttet til sin nåværende plassering i Herwighamna.
Bygningene på Tunheim har stått og forfalt siden 1925, og mange av dem er nå bare grunnmurer eller ruinhauger. Det lille jernbanesporet som forbandt Tunheim med utskipningsanlegget litt lenger nord ved Siloodden, ruster bort. To gamle lokomotiver står fortsatt i den sørlige enden av jernbanelinjen, men de er i en uopprettelig råtten tilstand. Blant steinene rundt den gamle bebyggelsen hekker gråstrupedykkeren, og reven streifer rundt blant ruinene.
Dette er nå det gamle lasteanlegget på Siloodden, like sør for Austervågbukta, der skipet (Antigua) ligger oppankret.
Tunheim får selvfølgelig jevnlig besøk av medlemmer av værstasjonen som ligger noen kilometer unna. Turister drar sjelden dit, ettersom kysten ikke er lett tilgjengelig. Et besøk i den lille spøkelsesbygda er imidlertid verdt det: Historiens vingesus hviler tydelig over ruinene, som er en endeløs lekeplass for fotografer. Fjellrev og alkekonger samt ulike sjøfugler på klippene gjør også en tur dit til en naturopplevelse. Landskapets karrighet er imponerende i seg selv, men også ganske trykkende i tåkevær, noe som også er et typisk Bjørnøya-inntrykk. Og når sikten er god, byr Miseryfjellet i sør på et imponerende bakteppe.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.