innerst i Liefdefjorden ligger de velkjente store breene Monacobreen og Seligerbreen. Frem til rundt 2015 hadde de en felles brefront (panoramaene på denne siden er tatt mellom 2022 og 2024), se også den tilsvarende fotosamlingen nedenfor. Siden den gang har de trukket seg tilbake i en slik grad at fjellet Stortingspresidenten skiller de nå separate brefrontene fra hverandre.
Likevel er både Monacobreen og Seligerbreen fortsatt svært imponerende og er blant de naturskjønne høydepunktene på mange cruise. Mange bilder som angivelig viser Monacobreen, viser for øvrig i virkeligheten Seligerbreen 🙂
Panorama 1: Fremstøtet på den østlige halvdelen av Monacobreen
Nær brefronten er overflaten på Monacobreen helt oppsprukket. Her, på østsiden av breen, er den i ferd med å avansere (per 2024).
To panoramaer til fra fugleperspektiv, veldig like de to første. Jeg benyttet rett og slett anledningen, selv om resultatet er nesten det samme i dette tilfellet, bortsett fra en anelse mer snø i landskapet. Disse to panoramaene (3 og 4) er et godt år eldre enn de to første, de er fra september 2023.
Sist, men ikke minst, et panorama fra 2022, litt lenger vest på breen og dermed nærmere Stortingspresidenten og nabobreen Seligerbreen. På en eller annen måte hadde jeg ikke hatt anledning til å ta et fuglepanorama av Monacobreen på lenge – anledning, tid, vær, det var alltid noe i veien – og jeg var derfor glad da dette første panoramaet var i boks. Jeg var redd for at jeg skulle ikkwe få den før det ble forbud mot bruk av droner i nasjonalparker og naturreservater fra 2025, og det hadde vært synd om denne store, vakre, berømte breen ikke kom med på disse sidene.
Her ser vi Nyholmen som ligger foran Monacobreen. Allerede i 1991 ble denne vesle øya undersøkt av geologer og fikk den gang navnet sitt. Øya forsvant under breen igjen under et fremstøt i 1992 til den kom ut igjen i 2005.
Og til slutt noen flere bilder av overgangen mellom Monacobreen (den østlige av de to, og derfor den venstre av de to breene på alle bildene) og Seligerbreen. Som nevnt ovenfor hadde disse to breene en felles front frem til 2015, som siden har blitt adskilt av breens tilbaketrekning gjennom Stortingspresidenten. Bildene er fra årene 2005 til 2022.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.