Hvorfor skal man interessere seg for den gamle sykehustrappa til et sykehus som for lengst har opphørt å eksistere?
Den gamle sykehustrappa 8. mars, like før sola kommer tilbake.
Ganske enkelt fordi det er et svært viktig kulturminne i Longyearbyen 🙂 Det handler selvfølgelig ikke om det gamle sykehuset i seg selv, som ble bygget på denne tomten i 1916, like ved Svalbard kirken, og revet i 1978 (det var en av de få bygningene i Longyearbyen som overlevde det tyske angrepet i 1943).
Poenget er at det er akkurat her de første solstrålene når Longyearbyen igjen den 8. mars. Etter flere måneder uten sol er dette selvsagt en grunn til å feire, og det gjør man i en hel uke med ulike kulturarrangementer: solfestuken. Og høydepunktet er selve solfesten 8. mars.
Solfestuka innledes tradisjonen tro med den svært populære Solfestrevyen.
Klokken 12 samles halve Longyearbyen ved den gamle sykehustrappa, og med taler og sang, der særlig de yngste barna i Longyearbyen er høylytt involvert, heies solen frem til den litt senere dukker opp i sør over fjellene – hvis været tillater det, selvsagt. Noen minutter senere er den borte igjen, men det er utrolig hvor fort dagene blir lengre, og snart kan man nyte solen igjen i andre deler av Longyearbyen midt på dagen.
Det er alltid et stort øyeblikk når solen kommer frem bak fjellene den 8. mars!
Den blir møtt med sang og jubel.
I sjøskrenten, de nedre fjordnære delene av byen i retning Adventdalen, kan man faktisk få noen solstråler noen dager tidligere. Men dette distriktet eksisterte ikke da tradisjonen startet, så det er den 8. mars og ved den gamle sykehustrappa solens tilbakekomst feires.
En utegudstjeneste er også en del av det tradisjonelle programmet for Solfestuka.
Og hvis du vil, kan du gå opp på Trollsteinen, et fjell sør for Longyearbyen, i slutten av februar og se solen der midt på dagen.
Da sykehuset ble revet i 1978, forsvant naturligvis også trappen, men man fant senere ut at dette stedet var så viktig for Longyearbyens innbyggere, som gleder seg over solens tilbakekomst, at det ble bygget en ny «gammel sykehustrapp» der i 1992.
Her er to bilder av den gamle sykehustrappen i panoramamodus …
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.