Bilder og litt bakgrunn om øygruppen i Liefdefjorden
Andøyane i Liefdefjorden (kart).
Andøyane ligger sør for Reinsdyrflya i Liefdefjorden. Øyane ligger lavt og sett på avstand ville en ikke tro at det er mye å se der. Men hvis du kommer litt nærmere inn på dem er miksturen av lille strender, svingede kystlinjer, det røde fjellet, blomster og laver og mye mer veldig sjarmerende.
Den største øya i Andøyane, Store Andøyane, har en størrelse på litt i overkant av 2 kilometer. Den nest største, Vesle Andøya, er på mindre enn halve størrelsen, og de øvrige øyane er enda mindre. Dette første panoramabildet er fra den lille øya som ligger lengst most sørøst. På kartet har den ingen navn, vi kaller den bare for Sørøstre Andøya her. Den er 700 m lang, men uansatt hvor du er vil kysten aldri være lengre bort enn 50 m.
Her setter vi over til naboøya i vest. Den har heller ikke noe offisielt navn – vi kaller den bare for Søre Andøya – og det er bare 600 m fra den ene enden til den andre. Likevel kan du se mye under en liten tur over øya. Som navnet sier er det mange fugler som hekker her: først og fremst selvfølgelig ærfuglen, så er det rødnebbterner i store antall, polarsvømmesnipe og fjæreplytt, og hvis du holder god utkikk så har du gode sjanser å få et glimt av praktærfuglen, for å nevne bare noen få arter som er vanlige her.
Så det er gode grunner for å sikre Andøyane mot altfor mye trafikk, og det skjedde i 2020 da stedet ble fuglereservat, noe som betyr at det er ferdselsforbud her f.o.m. 15. mai t.o.m. 15. august og det inkluderer farvannet 300 ut fra kysten.
Men det beskytter øyane dessverre ikke mot plastsøpplen som driver inn med havstrømmene. Mesteparten kommer fra fiskeflåten i Barentshavet. Mange ganger har vi allerede samlet søppel på strendene her og jeg tror at det vil nok bli mange ganger til 🙁 men ikke mer fra og med 2025. Da vil de nye reglene utelukke strandrydding av turister. Og ellers er det rett og slett ingen som har kapasitet til å rydde hvert år over hele Svalbard (nei, heller ikke Sysselmesteren).
På mange måter ligner Andøyane mye på Reinsdyrflya på nordsiden av Liefdefjorden. Det er en del store flytteblokker, små innsjøer og våtområder. Vi finner gamle strandvoller og andre geologiske vitner fra landhevingen etter istiden. Fjellet stammer fra devontiden og er kjent som Old Red, et navn som beskriver geologien godt. Det er hematitt som gir sandsteinen den fine rødbrune fargen.
Bildegalleri Andøyane
Og til slutt noen bilder. Et forsøk til å formidle noe av all den skjønnheten som man kan finne på Andøyane.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.