Agardhbukta er mye lettere å nå om vinteren enn om sommeren, da den kan nås med snøscooter på noen timer fra Longyearbyen. De klassiske østkystdestinasjonene for guidede snøscooterturer ligger imidlertid litt lenger nord i Mohnbukta.
Om sommeren er det mye vanskeligere å komme seg til Agardhbukta. Til fots er det en strabasiøs tur som tar minst 3-4 dager hver vei. Med bre- og elvekryssinger og alt som hører med. I tillegg er Agardhdalen svært langstrakt, og tundraen er svært våt. Dette innså allerede Martin Conway og hans følgesvenner. I 1896 klarte denne gruppen for første gang å krysse Spitsbergen over land fra Advent Bay (dagens Adventfjord, Longyearbyen eksisterte ennå ikke på den tiden) gjennom Adventdalen, Sassendalen og Fulmardalen til Agardhdalen. Denne ruten har siden blitt kjent som Conway-ruten. Conway gikk imidlertid ikke lenger enn til Elfenbeinbreens morene, våtmarka i Agardhdalen orket han ikke å krysse.
Utsikt over Agardhbukta i kveldslys i midten av august.
Agardhbukta var en del av fangstterrenget som ble brukt av Hilmar Nøis i sine dager, en kjent fangstmann som hadde sin hovedhytte, Fredheim, i Tempelfjorden i mange år på begynnelsen av 1900-tallet. Om våren kjørte han jevnlig med hundespann til Agardhbukta for å jakte isbjørn.
Hytta til Longyearbyen Jeger og Fisk i Agardhbukta.
På nordsiden av Agardhbukta står det i dag 2 ganske moderne hytter. Den ene tilhører Sysselmesteren, den andre tilhører en forening (Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening) i Longyearbyen. Dette panoramaet viser interiøret i foreningens hytte. Disse hyttene er tilgjengelige for medlemmer av foreningen som bor i Longyearbyen (de lånes ikke ut til turister).
Agardhbukta, med sitt dårlig kartlagte og grunnt vann, er sjelden besøkt fra sjøen og ble tidligere ansett som et farlig farvann som man helst skulle holde seg unna. I august 2018 hadde vi gunstige forhold og mulighet for et kort besøk, og da ble disse panoramabildene tatt (det innvendige bildet av hytta er fra en annen tur).
Tundraen rundt er ganske karrig, og bakken er gråsvart på grunn av de dominerende bergartene, som er avleiringer fra jura-perioden. Hvis det er tåke i tillegg, er det viktig å holde humøret oppe. Men hvis du liker avsidesliggende steder i Arktis, har en god turkamerat, nok sjokolade og litt lesestoff, så kan du få en helt unik og fantastisk tid her – jeg vet hva jeg snakker om 🙂
Og du kan alltids dra ut og lete etter fossiler, noe som absolutt er verdt et forsøk her.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.