Så sent som i forrige uke ble nedleggelsen av gruve 7, Norges siste kullgruve på Svalbard, som opprinnelig var planlagt til neste sommer, diskutert ikke bare i Longyearbyen, men også i politiske kretser i Oslo.
Men etter at geologer nylig oppdaget fotsporene etter en pantodon i gruven, reagerte myndighetene raskt på sensasjonen: nå planlegger man å søke om å få gruve 7 på UNESCOs verdensarvliste og å gjøre gruven om til museum, slik at det oppsiktsvekkende funnet kan vises frem for publikum permanent.
Usynlig ved første øyekast, men en sensasjon for geologer:
Spor av en Pantodon i gruve 7.
Pantodonen, et pattedyr fra paleogen (tidlig tertiær), kullalderen på det sentrale Spitsbergen, er det eldste beviset på et pattedyr i denne delen av Arktis. Rester av trestammer, røtter og greiner kan også sees i området.
Vev av grener og røtter i gropen 7.
Gruve 7 har altså en fremtid utover denne sommeren som alle, inkludert de som ikke nødvendigvis støtter kullgruvedrift, kan se frem til.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.