Siste uke mandag (24. februar) var det et møte mellom en isbjørn og en gruppe turister i nærheten av Fredheim i Tempelfjorden. I en artikkel i Svalbardposten kommer det nå frem at hendelsen var dramatisk, og at det er flaks at verken mennesker eller isbjørn kom til skade.
Fredheim to dager etter det farlige møtet.
Gruppen hadde vært på dagstur med snøscooter fra Longyearbyen og var kommet til Fredheim og stoppet for lunsjpausen. Ifølge en fransk turist som var med, dukket isbjørnen plutselig opp bare to-tre meter fra gruppen.
Det videre hendelsesforløpet er ikke offentlig kjent i detalj, men ifølge vitner skal en kvinne ha falt når hun løp bort, og kort tid etter skal bjørnen ha nådd frem til den liggende kvinnen og stått med en labb på ryggen hennes. Den skal imidlertid ikke ha oppført seg aggressivt og skal ikke ha forsøkt å angripe kvinnen eller andre mennesker. Franskmannen Antoine Terrones har ifølge Svalbardposten beskrevet isbjørnens oppførsel slik: «Jeg følte ikke at det var et angrep, det var ikke som om bjørnen var sulten og målrettet. Den virket avslappet og tiltet hodet opp som om den været i lufta og gikk sakte mot oss.»
Men så begynte bjørnen å gå fortere og satte etter kvinnen, som snart lå på bakken med en bjørnepote på ryggen.
Da skjøt guidene med signalpistol og rifle for å skremme bjørnen bort, noe som lyktes. En av guidene skal ha stått klar med riflen for å skyte bjørnen, men før det skjedde, ble dyret skremt bort av et knallskudd. Bjørnen beveget seg deretter bort fra gruppen under ytterligere knallskudd.
I nærheten befant det seg en annen gruppe turister, og deres guider hadde i mellomtiden forberedt seg med signalpistoler og rifler.
Hele hendelsen skjedde i løpet av noen få øyeblikk.
Så snart den umiddelbare faren var drevet over, reiste gruppen tilbake til Longyearbyen og informerte Sysselmesteren. Alle de direkte involverte møtte deretter et kriseteam for å bearbeide sjokket. Ifølge vitnet Terrones var noen av de involverte sterkt preget av det som hadde skjedd, og samtalene med kriseteamet var til stor hjelp for å bearbeide situasjonen.
Isbjørn med Fredheim i bakgrunnen (bildet ble tatt for flere år siden).
At et kriseteam settes inn etter en konfrontasjon med en isbjørn, der verken mennesker eller dyr ble fysisk skadd, er uvanlig og tydet på at hendelsen var dramatisk før historien ble offentliggjort.
Dessverre vet man ikke nok detaljer om det nøyaktige hendelsesforløpet til å virkelig forstå hva som skjedde, og hvordan det var mulig for isbjørnen å komme seg ubemerket inn i umiddelbar nærhet av gruppen. Ifølge vitner hadde en av guidene tatt en runde rett i forkant for å sjekke området for isbjørn. Generelt ble oppførselen til alle som var til stede ved hendelsen berømmet og beskrevet som feilfri, ifølge andre som har fått førstehåndsrapporter. Svalbardposten siterer franskmannen Terrones med dette: «Da bjørnen kom, reagerte guidene raskt og korrekt. Jeg tror de reddet livene våre. Jeg har ikke noe negativt å si om håndteringen deres. De gjorde alt de kunne i en vanskelig situasjon.»
Bjørnen kan allerede sees på et bilde som ble tatt før den dukket opp, men det var bare senere at bjørnen ble oppdaget på dette bildet. Bjørnen befant seg i fjæra i Tempelfjorden, omtrent to-tre kilometer nordøst for Fredheim.
Kommentar
Så mye for den kjente informasjonen. Vi skulle gjerne visst mer, inkludert hvor mange personer nøyaktig som var på stedet totalt, hvor mange guider som var blant dem, og fremfor alt hvor de involverte befant seg på det aktuelle tidspunktet, helt ned på meteren. For å gjøre det klart: Det handler ikke om å klandre noen, men om å forstå hvordan det var mulig at en isbjørn kom ubemerket innenfor noen få meter av en gruppe. Uten helt presis informasjon kan vi imidlertid bare spekulere.
Spekulasjoner er aldri bra, men å ikke tenke i det hele tatt er enda verre. Så her kommer litt spekulasjon.
Vi vet at bjørnen befant seg i fjæra nordøst for Fredheim før hendelsen. Vi vet også at den aktuelle gruppen befant seg ved Fredheim for å tilberede et måltid da bjørnen plutselig dukket opp ved siden av dem.
Fredheimhyttene ligger på en terrasse som er noen meter høyere enn strandkanten. Skråningen som fører ned fra denne terrassen og ned til fjæra, kan bare sees hvis man står praktisk talt ved siden av. Står man litt lenger unna, er det en blind flekk, det vil si et område som ikke er synlig. Det er rimelig å anta at bjørnen gikk i dette området da den nærmet seg ubemerket. Dette er også naturlig å anta, da bjørner gjerne følger kysten.
Oversiktsbilde av Fredheim og området rundt med mulige posisjoner for å illustrere det antatte hendelsesforløpet. Bjørnen befant seg omtrent på posisjon 1 da den ble fotografert, men ble ikke sett (den ble først oppdaget senere på bildet). Hvis bjørnen fulgte omtrent den stiplede ruten, kan dette forklare hvorfor den ikke ble sett da – hvis – gruppen befant seg på posisjon 3. Alle posisjoner er antatt, spesielt posisjon 3 er kun antatt ut fra eksisterende beskrivelse og kjennskap til terrenget og de vanlige (men ikke konkrete) prosedyrene på stedet.
Hvis man antar (noe jeg ikke kan vite med sikkerhet) at dette var tilfelle, bør man huske på at sikkerhet i isbjørnterreng alltid avhenger av hvilke områder i terrenget man ikke kan se. Det er ikke nok at det ikke er bjørn der du kan se terrenget. Spørsmålet er hva som er der hvor terrenget skjuler sikten.
Konstant oppmerksomhet og «hva-hvis-tenkning», spesielt når det gjelder områder i terrenget som ikke er synlige, er og blir viktige aspekter for å være så trygg som mulig i isbjørnland.
At isbjørnen var synlig på et bilde som ble tatt før hendelsen, men ikke ble gjenkjent, er et poeng som muligens vil gi de involverte grunn til ettertanke.
Disse poengene bør man ta med seg, særlig hvis man er en av dem som tar ansvar for andre i Arktis. Men det er ikke bare dem, for det er alltid oppmerksomheten til alle som er til stede som kan, bør og må bidra til å unngå farlige situasjoner.
En siste kommentar: Hvis det var slik – og dette inntrykket får man ut fra de beskrivelsene som foreligger – at en person lå på bakken, isbjørnen sto rett ved siden av eller til og med mer eller mindre over vedkommende og en guide sto noen meter unna med rifle klar til å skyte for å drepe bjørnen, men ikke gjorde det, for eksempel for ikke å utsette personer i den uoversiktlige situasjonen for fare med skudd og/eller for å beskytte isbjørnen så lenge som mulig, så lenge skytingen ikke var absolutt tvingende nødvendig: Respekt, det skal ha nerver til!
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.