En av de store årlige begivenhetene i Longyearbyens kulturkalender er «Arctic Chamber Music Festival», som i år har fått mottoet «Storytellers» og dermed er viet både fortellerkunsten og musikken.
Årets motto til ‘Arctic Chamber Music Festivalen’: Storytellers.
I likhet med Dark Seasons Blues Festival og Polarjazz fikk publikum også mye godt. Lørdag kl 12 på Svalbard Museum var det for eksempel en musikalsk fortelling om Willem Barentsz’ ekspedisjon, der Spitsbergen som kjent ble oppdaget i 1596 …
Torun Torbo med «Barentszfløyten» og Solmund Nystabakk på lutt
på Svalbard Museum.
… med samtidsmusikk spilt på en fløyte, som er en nøyaktig kopi av fløyten som ble funnet i restene av Barents’ overvintringsleir på Novaja Semlja, og akkompagnert av en lutt. Den originale fløyten kan for øvrig sees på Rijksmuseum i Amsterdam.
Torun Torbo med «Barentszfløyten»:
«Tonen i isen», Barentsz-historien fortalt musikalsk.
Høydepunktet under årets kammermusikkfestival i Longyearbyen var nok konserten lørdag kveld. Ikke bare fordi høydepunktene uansett presenteres på dette beste scenetidspunktet, men også fordi spillestedet på kort varsel måtte flyttes av tekniske årsaker – til daglokalene i Grube 7! Selve lokalet ble en begivenhet av eksklusiv verdi, ettersom denne siste norske kullgruven, som fortsatt er i drift, ellers ikke er åpen for publikum.
Gruve 7 ble plutselig stedet for kammermusikkfestivalen.
I prosa og musikk ble det igjen fortalt historien om en av verdens mest ensomme teater- og ballettscener i Death Valley i California …
Missy Marzoli fra New York introduserer Marta Becket og hennes ensomme teater
i Death Valley Junction …
… musikalsk realisert av NOVO Quartet fra Danmark.
… og den venetianske komponisten Barbara Strozzis liv og verk, imponerende fremført med sopran og lutt.
Berit Norbakken (sopran) og Solmund Nystabakk (lutt).
Den noe ulykkelig utseende damen over er Barbara Strozzi (omtrent 1619-1677)
Og det var selvfølgelig ikke alt som ble tilbudt under Arktisk kammermusikkfestival. Det var så mye mer, fra «Peter og Ulven» til «De fire årstidene».
Tilia-Ensemble in Longyearbyen and Tromsø
De som kan være spontane eller kanskje er i nærheten uansett, kan oppleve et annet musikalsk høydepunkt neste uke, nemlig Tilia Ensemble fra Dresden med et program der også det høye nord spiller en rolle, tirsdag (25. februar) i Svalbard Kirke og fredag i den berømte Ishavskatedralen (Tromsdalen Kirke) i Tromsø.
Tilia Ensemble: 25. februar i Longyearbyen, 28. februar i Tromsø.
Nye sider
Også her går det fremover. Et av de vakreste stedene på Spitsbergen har endelig fått den siden det fortjener, nemlig Kapp Linné. Det lønner seg absolutt å ta en titt! Og siden om Gjertsenodden i St. Jonsfjorden ble forbedret.
Og hva mer?
På søndag var det en isbjørn bare noen kilometer borte fra Longyearbyen, på nordsiden av Adventfjorden. Sysselmesterens helikopter var snart i lufta for å skremme den vekk fra byen. Det var vel den første isbjørnen som har vært i nærheten av Longyearbyen i år, så vidt jeg har hørt.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.