Den russiske leiren Barneo var en årlig operasjon i drivisen i nærheten av nordpolen i en rekke år fra 2002. Barneo brukes offisielt hovedsakelig til vitenskapelige formål, men i tillegg fikk turister besøke leiren og den ble ogsa brukt til militære formål. I 2016, eksempelvis, ble tsjetjsenske spesialstyrker i russisk oppdrag sett på flyplassen ved Longyearbyen på gjennomreise til Barneo.
Men det kan se ut som om Barneo ble først og fremst brukt til turisme. For priser fra 200.000 kroner kunne turister fly dit fra Longyearbyen. Det var vanlig med en tur til nordpolen fra Barneo, med helikopter eller ski.
Turistene pleide å ta fly til Barneo fra Longyearbyen, men det er noe selskapet ikke har fått lov til siden 2018. Det har ført til forhandlinger mellom selskapet bak Barneo, som offisielt er basert i Sveits, og norske myndigheter.
Svalbard lufthavn Longyear i April, dvs. Barneo-sesongen: ingen flyvninger til nordpolen.
Samferdselsdepartementet har bekreftet avslaget. Ifølge dem opererer flyplassen ved Longyearbyen periodevis allerede på kapasitetsgrensen, og det samme gjelder beredskapstjenestene. Det kommer i tillegg at denne typen flytrafikk ikke kommer lokalsamfunnet til gode, fordi det var vanlig praksis at nordpolturistene reiste direkte videre til Barneo uten overnattinger i Longyearbyen. Det er noen av samferdselsdepartementets hovedargumenter ifølge Svalbardposten.
Det sveitsiske Barneo selskapet vurderer rettslige skritt.
Svalbardtraktaten ble signert i Versailles i 1920 og trådte i kraft i 1925. Den besegler norsk suverenitet over «øygruppen Spitsbergen», som det heter i traktaten (navnet «Svalbard» finnes ikke i originalteksten) mens den samtidig garanterer fri adgang og likebehandling for medlemsstatenes borgere.
Fredrik Wedel Jarlsberg, den norske sendemannen i Paris,
signerte traktaten den 09. februar 1920 i Versailles.
Siden 1925 sluttet flere land seg til traktaten. I flere år hadde Nordkorea og Latvia vært traktatens nyeste medlemmer. Begge signerte traktaten i 2016.
Men i april 2014 ble Tyrkia den siste medlemsstaten når Ankara ratifiserte underskriftet under traktaten.
Det vil i første omgang ikke endre mye i praksis: så langt har regjering og forvaltning valgt å ikke gjøre en forskjell mellom borgere fra traktatsland og tredjeland. Det bor eksempelvis over 200 mennesker fra Thailand og Filippinene i Longyearbyen, to land som ikke er med i Svalbardtraktaten.
Det kan se ut som om Tyrkia likevel har interesser på Svalbard, som Barents Observer skriver: for bare noen få dager besøkte en tyrkisk delegasjon Pyramiden, en tidligere kullgruveby som fortsatt eies av Russland. Russerne har planer å utvikle Pyramiden som et alternativ til Ny-Ålesund, hvor flere land driver forskning under norsk ledelse.
Siden om Sjuøyane er ukens side. Den er dedikert til den delen av Svalbard som ligger lengst mot nord. Siden har eksistert i flere år, men jeg har nå oppgradert den betydelig med flere og bedre bilder. Teksten ble også forbedret flere steder.
Phippsøya, den største øya i Sjuøyane, sett fra sør mot nord.
Når jeg holder på og skriver og lager sider i sammenheng med reisebloggen og reisedagbøker legger jeg mange lenker inn i teksten slik at det blir lett å finne relevante sider. Hvis det er tid tar jeg i denne sammenhengen gjerne anledning til å oppgradere en side eller to som er blitt litt gammel, med tanke bilder, kart og tekst 🤓
Det er ikke lett å komme seg til Sjuøyane, og for mange vil det i realiteten nok i alle tider forbli en drøm. Men nå er en virtuell tur diet ikke lengre bort enn en klikk med datamusen 🤗 god tur!
Jorden på det gamle brannøvingsfeltet ved Svalbard lufthavn Longyear innerholder høye konsentrasjoner av miljøgifter. Det er snakk om «per- og polyfluoralkylforbindelser», kort PFAS, som er både helse- og miljøskadelig. PFAS finnes blant annet i brannskum som ble brukt på brannøvingsfeltet i store mengder til det ble nedlagt for 24 år siden. Likevel er det mye igjen i jorden fordi PFAS brytes ikke ned i naturen. PFAS tilhører en gruppe farlige stoffer som derfor er kjent om evighetskjemikalier.
En del kontaminerte løsmasser i hestegårdens umiddelbare omgivelser ikke langt fra flyplassen ble fjernet i 2023, men det er mye som er igjen. Oppryddingen av ytterlige masser var i flere år omstridt. Avinor klaget mot pålegg å rydde området fordi de mente at prosjektet ville bli altfor dyrt. Men nå har klima- og miljøministeriet bestemt at kontaminerte løsmasser skal fjernes uansett. Miljøkravene er strengere på Svalbare enn på fastlandet, og derfor falt beslutningen annerledes ut enn i lignende tilfeller i Norge ellers.
En del kontaminerte løsmasser ved hestegården ikke langt fra flyplassen ble fjernet i august 2023.
Avinor regner med at prosjektet vil koste 25 million kroner. Ifølge Svalbardposten vil man sette i gang i august.
Jørn Dybdahl, den tidligere eieren av hestegården som ligger i det aktuelle området, døde i 2023 av kreft. Han self trodde at sydkommen kommer fra belastningen av området med PFAS.
To guider av et fransk skip fikk bøter på 20.000 kroner hver for å ha forstyrret isbjørner. Hendelsen skjedde den 23. juni i Mosselbukta nord på Spitsbergen. Det var ei binne med en unge som spiste på en hvalkadaver når guidene styrte gummibåter med turister i bjørnenes retning. Disse sluttet å spise og gikk bort fra hvalkadaveren, som Sysselmesteren meddeler i en pressemelding.
Isbjørner nyter en god måltid (arkivbilde, Hinlopenstretet 2023).
I Svalbardmiljøloven § 30 står det: «Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.»
Fra og med 2025 vil nye regler være på plass som vil kreve 500 meters minimumsavstand (t.o.m. 30. juni) henholdsvis 300 meter (f.o.m. 1. Juli).