Noen bilder fra Longyearbyens omgivelser. Snøen begynte å forsvinne ganske plutselig i begynnelsen av mai i hvert fall i noen bynære områder, mens det fortsatt var en del drivis i Adventfjorden. Det var mange i byen som gledet seg over det litt uvanlige synet.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Måkene er sildemåker – det tror jeg i hvert fall. Det med måker er jo litt av et vitenskap.
Nå er det mange gjess i snøfrie områder i og rundt om Longyearbyen og hver dag blir det flere. Dermed begynner en veldig vakker periode for alle som er glade i fugler og natur.
«Ice in Advent Bay»: 1896 og 2024
Synet av isen i Adventfjorden minnet meg om et gammelt bilde fra 1896 (nedenfor). Det var sånt engelskmannen Martin Conway så Adventfjorden – 10 år før Longyearbyen ble grunnlagt, men hotellet på neset som i dag er kjent som Hotellneset (i nærheten av flyplassen) var i drift.
Conway og sine menn ble de første som krysset Spitsbergen på tvers, fra Adventfjorden til østkysten. Senere skrev han boka «The first crossing of Spitsbergen» som man kan regne som en klassiker i Svalbardlitteraturen. Anbefalt lesestoff, synes undertegnede. Når jeg så isen i Adventfjorden måtte jeg bare tenke på Conway og dette bilde her.
«Ice in Advent Bay». Slikt så engelskmannen Martin Conway Adventfjorden i 1896.
Man kunne nyte det samme vakre inntrykket i begynnelsen av mai 2024.
Da er vi i gang med båtsesongen 2024. I 10 dager seilte vi på fastlandet med SV Meander, fra Alta til Bodø. Hvis du følger reisebloggen på denne siden vet du allerede mye om det og du har sett mange bilder. Ellers er reisedagboka nå på plass. Selve reisedagboka er på tysk, men den kommer med tre sider med store bildesammliger fra denne vakre turen. Her begynner du.
SV Meander i Trollfjorden.
Og det lønner seg absolutt! Vi var veldig heldige på denne turen, med mye solskinn, hvaler, vakre turer, fantastisk landskap … hva kan jeg si? Nordnorge på sitt beste på denne årstiden!
SV Meander vil helt sikkert fortsette å seile dette farvannet også i fremtiden, både om våren og om høsten, i november, når man kan regne med nordlys og spekkhoggere. Se Sailing Expeditions hjemmeside for mer information.
Den neste reisedagboka vil komme i juni, etter turen med Antigua fra 31. mai til 08. juni.
Så klart er en seilbåt en glimrende reisemåte i et kystlandskap som i Bodøs videre omgivelser ⛵️👍😎 og det er jo nettopp det som vi gjorde med SV Meander de siste dagene. Men for å runde dette reisekapittelet av brukte vi litt tid til å utforske området utover seilturen som vi avsluttet på onsdag, fra Saltfjellet med polarsirkelen i sør til Saltstraumen og vakre Kjerringøy i nord. Her er noen inntrykk fra dette vakre området. Jeg ble spesielt glad over å se elg – det er jo ikke så mange av dem her på Svalbard. Vi så ikke mindre enn 9 av dem på bare én kveld – og nei, i dette antallet er ikke reinsdyrene med 😄.
Nå fikk vi endelig været som området er vel bedre kjent for, overskyet med litt regn. Det var ganske fint med en liten forfriskning etter så mye solskinn de siste dagene.
Etter en ilandstigning med småbåten på Bøsanden hvor en rev hilste på oss spaserte vi mot noen fjellknauser i sør. Der møtte vi først en havørn og så rester etter et mørkt kapittel i historien, nemlig den andre verdenskrigen. Den gang byggde tyskerne en stor kanonstilling her på Engeløya, kjent som «Batterie Dietl». Man kan fortsatt se bunkeranlegg og noen svære fundamenter, og i sesongen er det også et museum med utstilling.
Senere hadde vi fortsatt 48 mil å seile til Bodø, noe som gav oss tid til noen presentasjoner omg geologie og klima ombord. Og i Bodø gikk turen mot slutten. Det var en fantastisk tur med mange flotte opplevelser. En hjertelig takk til alle som var med eller som bidro på den ene eller den andre måten! Reisedagboka og noen bildegallerier vil snart som vanlig finnes på siden «reisedagbøker og bilder».